Lokalpolitiet advarer: Der er tricktyve i telefonen hos de ældre
Søren NielsenLokalpolitiet i Silkeborg har modtaget flere henvendelser fra ældre borgere, der er blevet ringet op af »banken«
SILKEBORG Det gør ikke noget at være ekstra skeptisk i øjeblikket, hvis en bankmand eller en offentlig myndighed ringer til dig.
Sådan lyder opfordringen fra lokalpolitiet i Silkeborg, som på det seneste har modtaget flere henvendelser fra borgere, der har været udsat for forsøg på at skaffe bankoplysninger gennem telefonopkald.
I enkelte tilfælde er det også lykkedes for gerningsmændene at få udleveret kreditkortoplysninger og koder, og der er hævet store beløb.
- Det er typisk ældre borgere, som udsættes for de her ting. Vi vil derfor gerne opfordre til, at man ruster sig med en sund skepsis og ikke udleverer personfølsomme oplysninger gennem telefonen, siger politiassistent Jesper Bang fra forebyggelsesafdelingen.
Han har netop sendt et brev ud til hjemmeplejen i kommunen. I brevet opfordrer han plejepersonalet til at minde de ældre om, at man kan risikere at blive bedraget.
- Plejepersonalet kender de ældre, og det gør ikke noget, at vi alle hjælper hinanden med at forebygge fup-situationer, siger Jesper Bang.
Han siger samtidig, at man generelt skal sørge for at spørge ind til, hvem og hvorfor man pludselig bliver ringet op.
- Nogen tror måske at sådan en henvendelse sker på gebrokkent dansk. Men sådan er det ikke. Ofte er gerningsmanden eller kvinden meget dygtige til at tale på en overbevisende og troværdig måde, tilføjer Jesper Bang.
Tricktyverierne via telefonen kommer ofte i bølger. Politiet har ikke nogen forklaring på, hvorfor der netop nu er en bølge i gang igen.
- Vi kan kun opfordre borgerne til at kontakte politiet, hvis man mener, at en tricktyv har ringet. Det er vigtigt for os at vide, så vi kan efterforske og dokumentere omfanget, der måske er større, end vi går rundt og tror, siger Jesper Bang.