Først får vi lunt vejr og regn: Men så kommer kulden

Ugen starter lunt ud med helt op til tocifrede temperaturer, mens torsdag og fredag kan byde på dagsfrost

INDLAND En sydøstlig strømning af varm luft skaber et skydække og holder temperaturerne relativt høje mandag, inden kulden igen indtræffer senere på ugen.

Det siger Klaus Larsen, som er vagthavende meteorolog ved DMI mandag morgen.

- Ugen starter lunt med et par regnvejrsdage. Der er lige et mellemrum tirsdag, hvor vi kan få noget sol, men ellers starter vi typisk med temperaturer op til otte-ti grader, siger han.

- Når vi så kommer hen sidst på ugen, drejer vinden lidt mere i syd- og sydøst, og så får vi lidt mere kold luft fra nord og øst ned over os, og så kan vi begynde at få noget mere hvidt i bygerne.

Hele ugen kan temperaturen komme ned omkring frysepunktet i nattetimerne. I starten er det mest lokalt, men nattefrosten vil formentlig sprede sig til hele landet, som ugen skrider frem.

Klaus Larsen forklarer, at Danmark på denne tid er året er meget afhængig af, hvor vi får vind og vejr fra. De varme strømninger af luft gør, at der dannes skyer, som holder på varmen - lidt ligesom en dyne, der ligger over landet.

- Men lige så snart vi kommer på den anden side af frontsystemerne og får vinden lidt mere i nordlig eller østlig retning, er det betydelig koldere luft, som strømmer frem til os, siger han.

- Det er sådan en rigtig lun centraleuropæisk luft, vi har fået op over os.

Den køligere luft, som er på vej, betyder også, at der formentlig vil komme nogle brud i skydækket, og at solen dermed kan kigge frem.

- Det er typisk, at der er noget mere sol i den kolde luft, end der er i den varme luft på denne her årstid, siger Klaus Larsen.

Både mandag, tirsdag og onsdag kan temperaturen nå helt op på ti grader.

Så knækker kurven dog, og torsdag vil temperaturen formentlig ligge på mellem frysepunktet og syv grader. Fredag vil temperaturen ligge mellem en grads frost og fire graders varme.

/ritzau/